Activitati externe

Activitati externe

  1. Peste granita

In Europa: acțiuni cu asociațiile EPAA, din ţările UE si statele terţe ale Europei;

Ianuarie – Martie 2016 desfăşurarea activitati de actualizare a site-lui EPAA.

12 aprilie 1935, moment omagial, 82 de ani de la decesul pilotului Gheorghe Banciulescu, primul pilot roman care a zburat cu proteze la ambele picioare. Este o actiune organizata de ARPIA cu Bz. 90 Tp.Aer. “Gh. Banciulescu”. Data se stabileste impreuna cu pimaria orasului Rymarov, Cehia sau in functie de Ziua Aviatiei din Cehia, in luna septembrie.

Aprilie 24 – 29, Sesiune de primavara a EPAA la Berlin si, deplasarea (auto) a delegatiei ARPIA (2-4 pers.) la depunerea unei coroane de flori la cimitirul Branetz, dedicat ostasilor romani jertfiti in Primul Razboi Mondial.

25 – 29 aprilie, Air Show ILA Berlin si posibil, o replanif. a primei ses. a EPAA 

In iunie – septembrie, participări, pe baza de invitație, la simpozioane, conferințe, mitinguri aeriene si schimburi de experiență, in țările membre EPAA, din parte asociatiilor europene partenere.

25 – 26 august, Invitatie la Air Show Radom, Polonia si o posibila vizita la Mihalowice la monumentul celor 4 aviatori (2 romani, 2 polonezi, cazuti in 1936)

15 – 16 sept 1926, 91 ani, comemorare, accidentul lui Gh Banciulescu. Program la Rymarov/Cehia si Bz.90 Tp. Aer. Otp, Omagiere in țară și în Cehia în cadrul air show de la Ostrava  (vezi 15-16 septembrie 2018)

19 – 21 septembrie, Conferinta anuala EPAA cu simpozionul „Viitorul Fortelor Aeriene Europene”, Sesiunea de toamna a EPAA, la Ljubljana, Slovenia si predarea Presedintiei rotationale Asociatiei Ofiterilor Aviatori din Elvetia. Tot odata, deplasarea (auto) delegatiei ARPIA (2-4 pers.) si depunerea unei jerbe de flori la cimitirul Branetz, dedicat ostasilor romani jertfiti in Primul Razboi Mondial.

O remarcă: În sesiunile, planificate de-a lungul timpului, în agenda intalnirilor  EPAA, participantii au fost de acord a se continua  dezbaterile privind faptul ca, în viitorul previzibil Puterea Aeriana va reprezenta un instrument puternic la îndemâna natiunilor, pentru contracararea amenintarilor, asigurarea stabilitatii si promovarea intereselor nationale. Se aprecaza ca si in viitor, pe termen scurt si mediu, principalele caracteristici ale unei Forte Aeriene moderne si credibile vor fi: capacitatea de a controla spatiul aerian; executarea de lovituri precise; mobilitatea si rapiditatea; capabilitati semnificative în razboiul electronic.

Este reluata ideea schimburilor de experienta si intre altele, domeniile instructiei în zbor si procedurile operationale specifice Fortelor Aeriene.

Nota 3*. In baza Protocolului de colaborare,  SMFA invită membri si filialele ARPIA, să participle la o parte din actiunile planificate de acesta, astfel:

  • Expozitii la Muzeul National al Aviatiei Romane și Muzeul Militar Național;
  • Ziua portilor deschise la unitațile din cadrul Forțelor Aeriene;
  • Ceremonialul militar și religios la Monumentul Eroilor Aerului și Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol Aer Capu Midia;
  • Alte acțiuni cu ce sustin momentele importante din Istoria Forțelor Aeriene

Detaliile privind desfasurarea acestor activitati vor fi comunicate din timp. Seful SMFA adreseaza multumiri si succes pentru programele și activitatile inițiate de ARPIA în promovarea tradițiilor aviatice și a imaginii Fortelor Aeriene Române.

Pentru Planul din 2018 sunt asigurări că SMFA va fi intotdeauna alături de membri ARPIA, sprijinind inițiativele și acțiunile asociației privind istoria aeronauticii române si programele dedicate acesteia

                                                                       *           *          *         

Biroul Executiv Central – BEC, îşi rezervă dreptul de a aduce unele completări si corecţii ale programului care se vor transmite la structuri si filiale, în timp util.

O parte din activitati au fost si vor fi puse de acord, in continuare, cu SMFA, cu partenerii si asociatiile cu profil, protocol, obiective si programe asemănătoare.

                        Presedinte ARPIA,  gl.(r) Iosif  RUS